четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
СНИМКА https://medpedia.framar.bg/

Седмица за скрининг на хепатит В и С в област Пазарджик

РЗИ – Пазарджик се включва в кампанията на Министерство на здравеопазването за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита, като обявява периода от 24.07 /понеделник/ до 28.07.2023 г. /петък/ за Седмица за скрининг на хепатит В и хепатит С.

Под надслов: „Не чакай! Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки!“, всеки желаещ може да бъде изследван безплатно и анонимно в часовете от  9.00 ч. до 16.00 ч. в лабораторията на РЗИ Пазарджикгр. Пазарджик, ул. „Болнична“ № 17, без предварително записване, съобщиха от пресцентъра на здравната институция.

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли. На този ден светът се обединява около темата за борбата с инфекцията и целта е повишаването на обществената осведоменост за вирусните хепатити. Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит: А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D.

В изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 – 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляването на заболяемостта и смъртността от хронични вирусни хепатити; достигането и задържането на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигането на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С – над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляването на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.