Моменти от спектакъла "Занапред - добър е Господ" в гр.Златица СНИМКИ: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Със спектакъла „Занапред – добър е Господ“ на СУ „Нешо Бончев“ гр.Златица отбеляза Деня на Ботев и …

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
На 2 юни трупата пътуващи актьори на СУ „Нешо Бончев“-Панагюрище, ръководена от г-н Нистор Хаинов,  представиха на сцената на Народно читалище „Христо Смирненски“ в гр. Златица постановката „Занапред – добър е Господ – 5 години по-късно“. Така в град Златица бе отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и 154-та годишнина от откриването на 2 юни 1896г. на първата читалня в тогавашното читалище „Паисий“, която се е помещавала в дома на учителя Салчо Чернев.
След представленията в гр. Златица младите театрали бяха поканени на мило тържество, организирано от Ротари клуб – Пирдоп и Ротари клуб -Панагюрище. Там се запознаха и забавляваха с представители на клубовете Интеракт- Златица, Интеракт- Етрополе и Интеракт -Пирдоп.
Читалището в Златица е основано  на 11 май 1889 г. – Денят на Св. Св. Кирил и Методий, под името „Единство“. За негов председател е избран Тодор Костов. Членове на настоятелството са учителите Георги Чолаков, Събко Милков, Салчо Чернев и Сава Н. Савов. За неговата дейност нищо не е известно, вероятно скоро след създаването си е престанало да съществува. През 1892 г. в града се основава заемодавно спестовно земеделческо дружество „Нива“, което се приема за продължител на читалището. Тъй като имуществото и книгите от читалищната библиотека, както и събраните от настоятелите средства, са предадени на дружеството.
Няколко години по-късно – отново на 11 май, но 1896 г., по инициатива на учители от Златица, се възстановява читалищната организация, а нейни членове са 18 златичани.За име на читалището е избрано „Паисий“ – на настоятелите е било добре известно, че авторът на „История славянобългарска“ йеромонах Паисий Хилендарски, както и неговият брат – проигумен Лаврентий, са посещавали Златица. В документи от това време изрично се отбелязва, че читалище „Паисий“ е продължител на създаденото през 1889 г. „Единство“.
В момента към читалището развиват дейност Женски тригласен хор „Златолира“, Детска вокална група „Средногорски звънчета“, Мъжка фолклорна група „Гергьовден“, Танцова формация „Изгрев“, Театрален колектив „Мара Пенкова“,, представили преди дни комедията „Опечалена фамилия“ на Бранислав Нушич, Група за стари градски песни „Златен блян“, Музикално-поетичен клуб „Петя Дубарова“, поддържа се и етнографската сбирка. 

Вижте още

Много млади хора се включиха в празничното ществие за 148 години от Априлското въстание

С празнично шествие от Историческия музей ДНЕС в Панагюрище започна честването на 148 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.