Боян Ангелов СНИМКАТА е представена от пресцентъра на БСП

Боян Ангелов и Спаска Тасева получиха престижни отличия от Министерство на културата

Министърът на културата Найден Тодоров отличи на 22 май артисти и дейци от различни области на културата за техния принос за развитието на българската духовност и в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Официалната церемония се състоя в галерия „Средец“ на Министерството на културата.

Награда на Министерството на културата „Златен век“ – огърлие и Грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, и парична награда получиха: Георги Йорданов, министър на културата в периода 1982 – 1989 г.; обичаният актьор и музикант Ицхак Финци, легендата в журналистиката Иван Гарелов, изтъкнатият български музиковед проф.  Боянка Арнаудова; популярният и талантлив български актьор Владимир Пенев; председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и общественикът, дипломат и дългогодишен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. д.и.н. Стоян Денчев.

Боян Ангелов  е роден в Панагюрище, където завършва средното си образовние.  Директор на издателство „Български писател“ и председател на Съюза на българските писатели. Автор на 33 поетични книги, както и на книги с историко-философска и литературно-критическа насоченост. Пише сценарии за филми. Преводач от няколко езика. Носител на множество национални и международни награди.

На церемонията бяха наградени и много представители на музеи и читалища. Сред тях е Спаска Тасевапредседател на НЧ „Виделина“, гр. Панагюрище. Тя получи Плакет „Принос в развитие на културата“ и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Спаска Тасева има над 10 години опит в сферата на хуманитарните дейности като заместник-кмет на община Панагюрище.

ИЗТОЧНИК: сайт на Министерство на културата

 

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.