четвъртък , 28 март 2024
Паметникът на Светите братя Кирил и Методий" пред Народната библиотека "Кирил и Методий" в София СНИМКА: архив на oshtepan.com

Честит 24 май – празник на светлината и духовността!

Днес, 24 май, празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът ще бъде отбелязан с тържествени чествания в цялата страна. В Панагюрище ще има празнично шествие на детските градини, училищата, културните институции. То ще започне вв 10.00 часа на централния площад „20 април“. След него на площада ще има празнична програма с участието на част от вокалните изпълнители от Център за подкрепа за личностно развитие-Панагюрище, завоювали много престижни отличия от различни форуми.

По време на мисионерството си братята Кирил и Методий са обвинени, че не изпълняват църковните закони. Двамата правят неоспорима защита във Венеция, където Кирил произнася слово срещу триезичната догма: Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?

 

Вижте още

„Луд за отвързване“ идва на1 април в Панагюрище

Димитър Туджаров-Шкумбата, който е сред любимците на българите, ще представи пред панагюрска публика своя спектакъл …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.