четвъртък , 28 март 2024
Църквата "Свети Георги Победеносец"" в Панагюрище СНИМКА: архив на oshtepan.com

Честит Гергьовден!

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България.
Светията е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей – затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на също на 6 май.
Името Георги означава земеделец – гео (земя) и ерго (работя).
Според едно българско предание Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър и двамата са си раздели годината по братски – за свети Георги лятото, а за свети Димитър – зимата. И ако на Димитровден се разпускат работниците, то след Гергьовден се наемат новите – овчари, чираци, слуги и започва да кипи усилен труд.
Гергьовден е празник, свързан с голяма обредна символика. С него започва лятната половина от годината, която приключва на Димитровден. Народът очаква от свети Георги, като воин и закрилник, берекет и благополучие.
Затова първото родено през годината мъжко агне се коли курбан именно на Гергьовден. Празничният хляб се нарича овчарник, харман, гергьовски кравай. Агнето и хлябът се освещават в църква, а обредно издоеното от овцете мляко се раздава на съседи и роднини. Младите връзват люлки по дърветата. Която мома залюлее момъкът- нея харесва. На този ден майсторите са сключвали договори с чираците. Особено интересен е обичаят на този ден да се заплашват яловите дръвчета с брадва, за да дадат плод. Ако на Гергьовден вали дъжд, годината ще е плодородна. Народът казва“Всяка капка гергьовски дъжд носи жълтица“.

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.