четвъртък , 18 април 2024

На 22 април 1876 г. е осветено Главното въстаническо знаме

На 22 април 1876 г. в Панагюрище се освещава Главното въстаническо знаме, ушито от Райна Попгеоргиева Футекова. Това е един от най-тържествените дни в историята на Априлското въстание. Водосветът е извършен от духовниците на Панагюрище в присъствието на Павел Бобеков, Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Захари Стоянов и въстаниците. След освещаване на знамето се състояло тържествено шествие из улиците на града. Наред с ръководителите на въстанието кон яздела и Райна, препасала сабя и револвер, държейки в ръце бунтовното знаме.

Освен надписа „Свобода или смърт“ в долния край на знамето са пришити и буквите „П“ и „О“ – за Панагюрски окръг. Лъвът на знамето е дело на Стоян Каралеев и е по образец на лъва, отпечатан на корицата на Устава на БРЦК. Буквите са изписани от Иванчо Зографа. В деня на освещаването Райна Попгеоргиева му пришива приготвени през нощта пискюли. ЗНАМЕТО е с размери 2 на 1,5м и е с две лица.

 

 

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.