неделя , 28 април 2024
СНИМКА: Павлина ЛАЛЕВА

Велики четвъртък. Христос измива краката на учениците си

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Според еврейските вярвания, денят завършва със залеза на Слънцето и тогава започва следващият ден. Така Велики четвъртък започва от сряда привечер. 
Вероятно в ранния следобед на Велика сряда, Иисус, който бил във Витания с учениците си,  изпратил в Йерусалим двама от тях-Петър и Йоан – със заръката: „Отидете и направете приготовления, за да ядем пасхата.“ Те отвръщат: „Къде искаш да я приготвим?“ Той обяснява: „Като влезете в града, ще ви срещне мъж, носещ глинен съд с вода. Вървете след него до къщата, в която ще влезе. И кажете на стопанина на тази къща: ‘Учителят те пита: „Къде е гостната стая, в която да ям пасхата със своите ученици?“’ И той ще ви покаже голяма и подредена горна стая. Там пригответе всичко.“ (Лука 22:8–12). 
Несъмнено стопанинът е ученик на Исус. Той може би е очаквал неговата молба да използва къщата му при този случай. Когато двамата апостоли стигат в Йерусалим, намират всичко, точно както им е казал Иисус. Подредили Пасхалната трапеза от незаквасен хляб и вино.
Същата вечер се провела Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, затова тя се числи към Велики четвъртък. В началото на вечерята Христос измил краката на учениците си в знак на крайно смирение. Дал едно от последните поучения на своите ученици -„Човекът трябва да се посвети на неегоистична служба. “Не- да Му

служат, но да служи“. С това свое действие  поучил всички на такова смирение и на отношение един спрямо друг. Никой да не търси първенство над другите. Напротив – този, който иска да бъде пръв, нека да бъде на останалите слуга.

В края на вечерята Исус казал: „Един от вас ще ме предаде.“ Апостолите били много учудени и го попитали: „Но кой?“ Той отговорил: „Човекът, на когото ще дам това парче хляб.“ После дал парчето на Юда Искариот. Юда го взел и веднага излязъл.Тогава Иисус се помолил, разчупил хляб и го дал на останалите апостоли. Казал им: „Яжте този хляб. Той представя моето тяло, което ще дам за вас.“ След това взел вино, помолил се и го дал на апостолите. Той им казал: „Пийте това вино. То представя моята кръв, която ще дам, за да може да бъдат простени греховете. Обещавам ви, че ще бъдете царе с мене в небето. Правете това всяка година, за да си спомняте за мене.“ 
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. 

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. С яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве. Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца – кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.