четвъртък , 28 март 2024
Един от ритоните в Панагюрското златно съкровище. СНИМКА: архив на oshepan.com

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е в Панагюрище през ноември

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е  отново в Панагюрище на 6 ноември, съобщава БТА, позовавайки се на информация от Общината. Жители и гости на града ще могат да се насладят на тракийския шедьовър до 10 декември тази година. 

Деветте златни съда ще бъдат експонирани в специално изградената за целта зала-трезор в Исторически музей – Панагюрище,благодарение на“Асарел-Медет“АД и покойния проф.д-р ЛъчезарЦоцорков. Залата беше официиално открита през 2012 година.

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 г. в местността Мерул в района на град Панагюрище от братя Павел, Михаил и Петко Дейкови по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в града. След като изваждат деветте предмета, братята ги почистват и ги предават на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков. 
Общото тегло на деветте съда – една фиала (блюдо) и осем ритона, е 6,164 кг. Те са изработени от чисто масивно злато с чистота 23 карата. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на одрисите от края на ІV и началото на ІІІ в. пр. н. е. и е използван при извършването на ритуални действия и религиозни тайнства. 

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.