четвъртък , 28 март 2024
Празна класна стая

Темата с недостига на учители и предизвикателството, свързано с привличането им, ще е сред акцентите на 7 март в Брюксел

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС (Образование). То ще се проведе на 7 март 2023 г. в Брюксел. На него се очаква да бъдат приети Заключения на Съвета относно уменията и компетентностите за екологичния преход. Участниците ще обсъдят и темата с недостига на учители и предизвикателството, свързано с привличането, повишаването на квалификацията и задържането на квалифицирани и добре обучени учители и обучители.

България ще акцентира върху необходимостта от придобиване на нови умения, необходими за екологичния преход в контекста на ученето през целия живот, поставянето на акцент върху учителите и обучителите, както и върху първоначалната им подготовка, компетентности и професионално развитие. Ще се обърне внимание на предизвикателството, пред което са изправени учителите по отношение на приспособяване на своите преподавателски практики към бързо променящото се глобално общество. Българската страна ще постави акцент и върху важния въпрос за повишаване на престижа на учителската професия, както и на интереса към нея, развиване на умения на учителите и обучителите, които да отговарят на изискванията на новото време и задържането на квалифицираните преподаватели в системата на образованието.

Българската позиция ще бъде представена от г-жа Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

 

Вижте още

Преслава Мехтерова за изборите: Бюлетините от СИК №25 са предадени на на лица от Общинска администрация

Уважаеми жители на община Панагюрище, след като съдът постанови, че изборът за кмет на общината …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.