петък , 19 април 2024
Доц. Кристиан Таков СНИМКАТА е от сайта на БНТ

Филмът „Моралът е доброто“ за доц.Кристиан Таков ще бъде излъчен в Пазарджик

Филмът „Моралът е Доброто“ за живота на човека и юриста Кристиан Таков ще се излъчи в Пазарджик на 15 декември т. г. в Младежкия дом от 18:30 часа. Организатори на събитието са членовете на „Да, България“ Николай Янев и Милен Трифонов.
Входът ще е безплатен, но ще има кутия за набиране на средства за лечението на 4-годишния Атанас Вътев.

Филмът „Моралът е доброто“ е дело на Веселин Диманов – автор, сценарист и режисьор. Филмът проследява житейския път на именития преподавател по гражданско право в Юридическия факултет на „Софийския университет Св. „Климент Охридски“ Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. Представени са множество старателно издирени архивни кадри и документи, както и поредица от интервюта със семейството му, негови колеги, приятели и съмишленици. Събрани заедно, те изграждат образа на известния юрист, интелектуалец и общественик и отварят врата към неговия свят.

През лятото на тази година в София бе открита изложбата „Моралът е доброто“ с авторски фотогрфии на доц. Кристиан Таков, а на 7  ноември т.г. бе премиерата на документалния филм „Моралът е доброто“, посветен на живота и делото на талантливия университетски преподавател. Едно от известните му послания е: „Пазете правото включително и от закона!“

Кристиан Таков е роден в София на 7 ноември 1965 г. През 1984 г. завършва с отличие Немската езикова гимназия в София. Отбива военната си служба във Висшето военно училище в Шумен в периода 1984 – 1986 г., откъдето има военно звание старши лейтенант о.з. През 1992 г. завършва „Право“ в Софийския университет, в който през 998 г. защитава докторантура.

От 1992 г. е асистент по гражданско, семейно и търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет. През 1993 – 1994 г. е хоноруван преподавател по семейно и облигационно право в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство – Монтана, а от 1993 до 1997 г. в Нов български университет. През 2009 г. е избран за доцент в Юридическия факултет на Софийския университет. От 2012 до 2017 г. е съветник на президента Росен Плевнелиев по правни въпроси.
От 1994 г. е арбитър в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, а през 2004 г. става и негов председател. Член на Консултативния съвет по законодателството (2001 – 2002 г.) на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол (2002 г.).
Член е на Дружеството за германо-българско правно сътрудничество и съосновател на Института за германско право към Юридическия факултет на Софийския университет.
Научен секретар е на редакционната колегия на сп. „Съвременно право“.
Таков е един от основателите на политическа партия „Да, България!“.
Умира от рак на стомаха на 11 юли 2017 г. 

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.