неделя , 24 септември 2023
Водещи новини
Illustration of human brain with stroke symptom

Ниското образование е един от факторите за деменция

До 2050 година случаите на деменция сред хората на 40 и повече години почти ще се утроят, ако продължаваме да не се съобразяваме с рисковите фактори, предупреждават изследователи от Колумбийския, Браунския и Мичиганския университет, цитирани от БНР. Всяка допълнителна година образование е свързана с намаляване на риска от деменция, допълват експертите.

Според статистиката деменцията поразява все повече хора и в България, и в световен мащаб.  Пада и възрастта, на която се появяват симптомите. Предполага се, че през 2050 г. в света ще има около 153 милиона души, страдащи от деменция. В България около 100 000 души са с болестта на Алцхаймер, а в САЩ приблизително 6,5 милиона са с от по-лека или по-тежка форма на деменция.

Като един от важните фактори, оказващи влияние за проява на заболяването, се посочва нивото на образование. Според изследователите всяка допълнителна година образование е свързана с намаляване на риска от деменция. Ниското образование е отбелязано като рисков фактор, но не по-малко важни са още ограниченият достъп до качествена храна, бедността и заседналият начин на живот, които също могат да бъдат причина за появата на този неврологичен проблем. Като рискови фактори се отчитат затлъстяването и диабетът – все по-голям проблем в световен мащаб.

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД продължава едногодишните стипендии за деца на герои – загинали служители от сектор „Сигурност“

В продължение непоколебимия си ангажимент към героите на България и техните семейства, „ОПТИКС“ АД обяви, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.