четвъртък , 25 април 2024
Катедралата Александър Невски в София СНИМКА: архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Александър, Алекси, Алеко…!

На 23 ноември Православната църква почита паметта на Свети благоверни княз Александър Невски (по стар стил умира на 14 ноември 1263 г.). Денят е храмов празник на катедралата Свети Александър Невски в София. На 30 август Православната църква чества ден на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.

Името Александър означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата. Това значение води началото си от Св. Александър Невски, който е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. Историята разказва, че княз Александър защитавал храбро града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в битката. Двете вражески армии се сблъскали при река Нева и с Божията помощ Александър спечелил битката. Оттам идва и прозвището му Невски.

Имен ден за втори път (първият е на 30 август) празнуват: Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко и Сашо.

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.