Мотото на Световната седмица на кърменето тази година е:„Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.

На първи август стартира Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива за 30-та поредна година се организира от Световния алианс за кърмене. Членове на алианса са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации подкрепящи кърменето.

Мотото на Световната седмица е: „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.

По инициатива на РЗИ Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана съвместно с Алианс на българските акушерки и МБАЛ-Пазарджик.

На 5  август (петък) от 9,30 часа в Заседателната зала на МБАЛ-Пазарджик /ул. “Болнична“ № 15/  г-жа Благовеста Костова, акушерка от Алианса на Българските акушерки, ще изнесе лекция на тема: „Кърменето –  стъпка по стъпка“.

Със съвети и напътствия към бъдещите майки в срещата ще се включат старша акушерка на АГО към „МБАЛ-Пазарджик“ Стефка Танева и старша акушерка от „Неонатологично отделение“  Мая Палашева. Поканени да присъстват на срещата са бременни жени от област Пазарджик, родилки, кърмещи жени и жени във фертилна възраст.

От здравната инспекция са подготвили здравно-промотивни материали за участниците в събитието. Срещата ще премине при спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на директора на РЗИ – Пазарджик.

ОТ РЗИ припомнят – майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмата съдържа съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за естественото развитие на детския организъм. Съставът й се променя спрямо изискванията и потребностите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.

По данни на СЗО: Кърменето е един от най-ефективните начини за гарантиране здравето и оцеляването на детето. Въпреки това, почти 2 от 3 бебета не се кърмят изключително през препоръчителните първи 6 месеца – процент, който не се е подобрил от 2 десетилетия. Кърмата е идеалната храна за бебетата. Тя е безопасна, чиста и съдържа антитела, които помагат за предпазване от често срещани детски болести. Кърмата осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждае детето през първите месеци от живота.

 

 

Вижте още

Народно веселие „Да се хванем за ръце на Гергьовден“

ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ  ВИ КАНИ                                             на народно веселие                                       „Да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.