четвъртък , 25 април 2024

Мотото на Световната седмица на кърменето тази година е:„Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.

На първи август стартира Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива за 30-та поредна година се организира от Световния алианс за кърмене. Членове на алианса са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации подкрепящи кърменето.

Мотото на Световната седмица е: „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.

По инициатива на РЗИ Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана съвместно с Алианс на българските акушерки и МБАЛ-Пазарджик.

На 5  август (петък) от 9,30 часа в Заседателната зала на МБАЛ-Пазарджик /ул. “Болнична“ № 15/  г-жа Благовеста Костова, акушерка от Алианса на Българските акушерки, ще изнесе лекция на тема: „Кърменето –  стъпка по стъпка“.

Със съвети и напътствия към бъдещите майки в срещата ще се включат старша акушерка на АГО към „МБАЛ-Пазарджик“ Стефка Танева и старша акушерка от „Неонатологично отделение“  Мая Палашева. Поканени да присъстват на срещата са бременни жени от област Пазарджик, родилки, кърмещи жени и жени във фертилна възраст.

От здравната инспекция са подготвили здравно-промотивни материали за участниците в събитието. Срещата ще премине при спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на директора на РЗИ – Пазарджик.

ОТ РЗИ припомнят – майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмата съдържа съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за естественото развитие на детския организъм. Съставът й се променя спрямо изискванията и потребностите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.

По данни на СЗО: Кърменето е един от най-ефективните начини за гарантиране здравето и оцеляването на детето. Въпреки това, почти 2 от 3 бебета не се кърмят изключително през препоръчителните първи 6 месеца – процент, който не се е подобрил от 2 десетилетия. Кърмата е идеалната храна за бебетата. Тя е безопасна, чиста и съдържа антитела, които помагат за предпазване от често срещани детски болести. Кърмата осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждае детето през първите месеци от живота.

 

 

Вижте още

Първа по рода си безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България

Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.