събота , 27 април 2024
Жилищна сграда

Всяко жилище в нова сграда трябва да има поне едно балконче 150см/150 см, гласи една от промените в Наредбата за достъпна среда

От днес, 23 май, жилищата в новите сгради трябва да отговарят на изисквания за достъпност, конкретизирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с промени в Наредбата за достъпна среда.

Измененията не въвеждат нови изисквания за достъпност на сградите, а се дават технически варианти за бранша, за да не се натоварва с допълнителни разходи новото строителство. Промените конкретизират съществуващите изисквания и поясняват текстовете, защото е установено, че някои от тях са непълни, неточни или неясни и водят до двусмислено тълкуване при техническото им изпълнение. ПРОМЕНИТЕ се отнасят за новостроящите се жилищни сгради.

иналата година служебното правителство отложи с една година прилагането на наредбата, след като предложени в началото на март промени в нея предизвикаха недоволството на строителните предприемачи. Те предвиждаха в многофамилните сгради да се осигурят повече общи части, по-големи коридори, врати, тераси, бани и тоалетни в жилищата, за да се даде възможност за придвижване на хора с увреждания.

С внесените промени в наредбата изрично се урежда, че новите жилища трябва да могат лесно да бъдат адаптирани, когато това е необходимо, към различни специфични нужди на хора с постоянни или временни затруднения в придвижването, като например хора с увреждания, хора с временно намалена подвижност, възрастни хора, малки деца.

Въвежда се изискване в жилищата да няма прагове или неравности по-големи от 2 см, включително на монтираните дограми.

По отношение на балконите се облекчават изискванията за достъпност и всяко жилище в нова сграда задължително трябва да има поне един балкон (лоджия, тераса) с минимална ширина 150 см и минимална дължина 150 см.

Достъпът във всяка нова жилищна сграда трябва да се осигурява чрез стълби и асансьор, а ако сградата е до пет етажа, е възможно вместо асансьор да бъде инсталирана вертикална подемна платформа.

Само рампите, които са към сгради, подлези, надлези и метростанции, трябва да бъдат с отопляема повърхност, гласят още промените в наредбата. Идеята е това изискване занапред да важи за инфраструктура, към която има електрическо захранване, а не за всички случаи, както беше преди.

С оглед безопасното ползване от деца на стълбищата в новите многофамилни жилищни сгради парапетите не трябва да имат хоризонтални елементи, а само вертикални, като разстоянието между тези елементи не може да бъде повече от 9 см. Промените въвеждат и дефиниция за многофамилна жилищна сграда – сграда с повече от жилища в нея.

 

Вижте още

Община Панагюрище съдейства за залесяване на 200 дръвчета

Норвежки клен, ясен и явор са основните видове дръвчета, които бяха засадени през изминалите почивни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.