петък , 26 април 2024

СУ „Нешо Бончев“ посрещна ученици и учители от няколко страни по програма „Еразъм+“

На 2 май ученици и учители от СУ “Нешо Бончев” – Панагюрище посрещнаха свои връстници

от Испания, Италия, Хърватска и Гърция, придружавани от техните български домакини от НФСГ, гр. София. Срещата по програма “Еразъм+” целеше споделяне на опит и разпространение на резултати по проект “ТИМ+ ПРО” по КА1-101 (www.daskalo.com/zvezdizi) и проект SEDIFIEE: STRENGTHENING EQUALITY, DIVERSITY AND INCLUSION FOR AN INTERCULTURAL EUROPEAN EDUCATION „Междукултурно европейско образование чрез разнообразие, приобщаване и равенство“ по KA 229 ( https://sedifieebg.blogspot.com/). 
Гостите посетиха историческата местност Оборище, където се включиха в събитията по случай честването на 146-та годишнина от обявяване на Априлското въстание. Там научиха, че на това място се е провело първото Българско Велико народно събрание и разбраха, че Панагюрище е било столица на България за кратко. Благодарение на Методи Навущанов, председател на Регионален клуб ”Традиция”, участниците имаха възможност да се докоснат до знамето на Райна Княгиня, дрехи и оръжия отпреди век и половина, да участват в Средновековна демонстрация и да преживеят действителността от преди почти век и половина, облечени в дрехите на тогавашните въстаници.
След обедната наслада в традиционен български ресторант те посетиха СУ “Нешо Бончев”.
Младите бончевци бяха гидове, които разказаха на гостите за града, училището и иновативните учебни дейности, размениха си рекламни материали. След като разгледаха училището, те обмениха опит за техните проектни дейности и разпространиха някои от компетентностите, които са придобили по време на участията си в квалификационни обучения. Впоследствие някои посетиха Панагюрското златно съкровище и работилниците на занаятчиите, като се пренесоха за кратко в миналото, за да оценят настоящето и да плануват бъдещето.

Ученици доброволци, осмокласници от СУ “Нешо Бончев”, съпровождаха своите нови европейски приятели и с интерес обсъждаха важните неща в техния живот и бъдещето им. След двегодишна изолация ученици и учители от европейските страни Хърватия, Гърция, Италия, Испания и България успяха да завършат в срок планираните дейности, както и да се похвалят с успешно приключване на проектите.     

Стойността на проект ТИМ+ ПРО е 27405€, а стойността на проекта SEDIFIEE: STRENGTHENING EQUALITY, DIVERSITY AND INCLUSION FOR AN INTERCULTURAL EUROPEAN EDUCATION „Междукултурно европейско образование чрез разнообразие, приобщаване и равенство“ е 28100€. 


Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.