сряда , 24 април 2024
Водещи новини

Парламентарист №1 Никола Минчев: Поуката от събранието на Оборище е винаги да се водим от националния интерес

Поуката, която можем да извлечем от предците ни, участници в събранието в Оборище, е винаги да се водим от националния интерес,

от принадлежността си към демократичния свят и от верността към неговите ценности. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев днес пред участниците в събора-поклонение в историческата местност Оборище по случай честването на 146 години от Априлското въстание.
Понякога животът ни изправя пред труден политически избор, принуждава ни да вземаме тежки решения с последици върху бъдещето на всички нас, кара ни да търсим общото в различни позиции, често пъти дори противоположни. На Оборище е имало разгорещени дебати – за гласуване на пълномощия на апостолите да вдигнат въстанието и да го ръководят, какви да бъдат формата и характерът на въстаническите действия. Но всички са единодушни за необходимостта от избухване на въстание, отбеляза Никола Минчев.
Демократично избрани, участниците в събранието на Оборище, изразяват бунтовните настроения и жаждата за свобода на българския народ, припомни председателят на парламента. Той заяви, че тези първи наши депутати са на висотата на своята отговорност и с разум и решимост изпълняват историческата мисия, за която са изпратени.
Когато отбелязваме 146-ата годишнина от Априлското въстание, трябва да откроим значението на събранието в Оборище, което предначертава бъдещето на българския народ, подчерта председателят на парламента. Никола Минчев припомни, че ролята на това събрание е оценена още от Захари Стоянов, който го нарича „велико народно събрание“, а делегатите в него определя като депутати.
На събора-поклонение в историческата местност Оборище присъстваха народни представители, представители на местната власт и граждани.

Вижте още

„БУНАЙ“ АД Ви честити Трети март

Мениджърсският екип на „БУНАЙ“ АД поздравява своите служители, работници, партньори и техните семейства с Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.