Водещи новини

Честит имен ден на Тодор, Тодорка, Божидар, Богдана, Найден!


Днес Българската православна църква почита  Св. Тодор /великомъченик Теодор Тирон/.Според преданието византийският император Юлиан Отстъпник,


знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях, като заповядал да поръсят с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара. Свети Тодор обаче се явил на патриарха и му казал: „Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже храната е поръсена с кръв от идолски жертви. Поръчай на тези, които нямат храна у дома си, да си варят пшеница с мед“. Императорът видял, че мярката му няма ефект, и заповядал храната да се продава както преди.

Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден. Най-интересният момент от празничния ден е кушията. ДНЕС в село Баня, Панагюрска община, по традиция ще има такава.
Какво е характерно за Конския Великден?
При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на конното състезание. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.
ДНЕС имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.