събота , 20 април 2024

Честит имен ден на Тодор, Тодорка, Божидар, Богдана, Найден!


Днес Българската православна църква почита  Св. Тодор /великомъченик Теодор Тирон/.Според преданието византийският император Юлиан Отстъпник,


знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях, като заповядал да поръсят с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара. Свети Тодор обаче се явил на патриарха и му казал: „Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже храната е поръсена с кръв от идолски жертви. Поръчай на тези, които нямат храна у дома си, да си варят пшеница с мед“. Императорът видял, че мярката му няма ефект, и заповядал храната да се продава както преди.

Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден. Най-интересният момент от празничния ден е кушията. ДНЕС в село Баня, Панагюрска община, по традиция ще има такава.
Какво е характерно за Конския Великден?
При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на конното състезание. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.
ДНЕС имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден

Вижте още

Да честваме заедно и тържествено Трети март!

Уважаеми жители и  гости на община Панагюрище, За нас, българите, Трети  март 1878 година е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.