Днес е Европейски ден на радона. Той е първият фактор, предизвикващ рак на белия дроб при непушачите

На 7 ноември Европейската асоциация за радон ежегодно отбелязва Европейски ден на радон.

Тази дата е рождената дата на Мария Кюри.
Целта на Европейския ден на радон е да се повиши осведомеността на обществото за вредното въздействие на високите нива на радон, начините за провеждане на измервания на обемната активност на радон и прилагане на мерки за редуцирането му. 
Радонът е радиоактивен газ, без цвят, вкус и мирис.Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите.Концентрацията му в сградите е по-висока, отколкото на открито. Радонът присъства във въздуха на всички видове и типове сгради – стари и нови, с и без основи.




По данни на Световната здравна организация радонът е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които никога не са пушили. Рискът за здравето от облъчването с радон е 25 пъти по-голям за активните пушачи и около 16 пъти по-голям за пасивните, в сравнение с този за непушачи, подложени на същитте нива на радон.
Единственият начин да се разбере обемната активност на радон в помещенията, които хората обитават, е да се извърши измерване чрез детектори!
Концентрацията на този радиоактиван газ зависи от метеорологичните условия, честотата на проветряване на жилищните помещения, вида на отоплителните системи и др. 
Възможните мерки за намаляване на нивото на радон могат да бъдат:
$1·         Проветряване на помещенията трикратно за деня и провеждане на допълнително обследване при планирани бъдещи ремонтни дейности с цел предвиждане на мерки за трайно понижение на концентрацията, когато са установени максимални стойности от 300 до 400 Bq/m3.
$1·         Подобряване на вентилацията на подподовите пространства с технически средства, когато са установени максимални стойности от 400 до 500 Bq/m3.
$1·         Предприемане на мерки на активно понижаване на налягането под сградата и вентилиране на подподовите пространства, когато са установени максимални стойности над 500 Bq/m3.
Намаляването на нивата на радон може да се осъществи лесно, ефективно и сравнително евтино, чрез технически мерки.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.