четвъртък , 25 април 2024

Нона Немигенчева – един съвременен будител на 70

 

ТЯ не може да търпи посредствеността. Бутафорията й е чужда. Реши ли да създава творчески продукт,

потъва цялата в процеса, отдава цялата си енергия, изпипва всичко до най-малкия детайл, без да копира чужди сюжети и сценарии. Тя гори, когато твори. Пали духовни огньове. Преживява това, което прави, и го споделя с учениците си, които я следват. Открила е и е шлифовала до блясък десетки музикални таланти в Панагюрище.


ТЯ е НОНА!!! Създател на Вокална школа „Евгени Зумпалов, която е на национално ниво – със стотици медали и благодарни ученици, с безброй превзети сцени и силни аплодисменти. Нейните ученици я наричат просто госпожа НОНА!
Който е имал досег с нея, няма как да не е усетил огънят в душата й и силната светлина в духа й. Преди повече от 10 години образователният експерт в Община Панагюрище Нора Кунчева я причисли към „хвърчащите хора“ на поета Валери Петров. Макар че в средата на септември тази година навърши 70, НОНА продължава да лети из необятния свят на изкуството, защото трудно диша без него.
Тези, които са по-често с Нона /Клуб 32/, и познават нейната вибрация в дълбочина, на рождения й ден прочетоха следната „Характеристика за включване в Алея на славата“:
ТЯ е…НОНА. Бойна като Ботев марш, пламенна като „Жар птица“ на Стравински, нежна като ноктюрните на Шопен, призивна като симфония на Бетовен, мощна като Вагнер, многопластоова като Верди, изобретателна като Хайдн, непредвидима като Моцарт.
Тя е Нона!!! 
Музиката знае, че тя е не е ангел. Нона помни всичко. Нона е или нагодена като модел за корица, или скубе доматЕте по цървуле и широки безформени дрехи.
НОНА дирижира всичко и всички. Тя е ЛИДЕР!
Музиката се подчинява на нейното виждане за хармония и ред, динамика и щрих.
Тя е …Нона!!! Устремена, забързана,, в порив, готова за всякакви музикални подвизи, ненадмината в ентусиазма си да създава, твори, променя, изисква и знае точно какво иска.
Обичаме я такава – цветна и различна! Непослушна, непокорна, непоколебима, ненадмината, неподвластна, нестандартна, НЕ… и НЕ…, и НЕ!
70 години са сериозна възраст, но Нона е все още непослушна като малко момиче с огромно сърце, както се вижда от гръдната й обиколка. Тя може за една минута да те нахока и да те погали, да те срине и възвиси. И всичко прави с любов.

Докосва, влияе, стихия е.
Като допълнително благоприятно обстоятелство членовете на Клуб 32 изтъкнаха търпението на нейния съпруг Добрин.

Освен добър педагог, Вие сте и невероятен приятел,
Учихте ни не само на дисциплина, а и на обич. Вие давате обич.
Благодаря Ви за всеки един урок, който получих от Вас!
 
Това каза на 19 октомври Виктория Манева, една от възпитаничките на панагюрския съвременен будител. 
Тогава Нона празнува своя 70-годишен рожден ден и организира за приятелите си дълго помнещ се музикален спектакъл, в който главно действащо лице беше нейният брат Стоян. Макар Нона да беше в ролята на режисьор, с китара и микрофон брат й успя да провокира няколко от гостите да разкрият скрит певчески талант, а други да покажат неподозирани танцови умения на дансинга.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.