Водещи новини

Авторът на романите „Ян Бибиян“ и „Ян Бибиян на Луната“ умира преди 70 години на 3 декември

Днес се навършват 70 години от кончината на майстора на късия разказ Димитър Иванов Стоянов, известен с псевдонима Елин Пелин. 

Той е роден в с.Байлово, Софийска област, на 8.07.1877 г. и е най-малкото от единадесетте деца в семейството.
Бъдещият писател първо учи в родното си село, после в Златица, Панагюрище, София.
След края на V гимназиален клас, незавършил пълния курс на гимназиалното образование, се връща в родното си село, където учителства в продължение на една година.
През есента на 1899 г. заминава за София, където се установява да живее. Поради незавършеното си средно образование не успява да стане редовен студент в Юридическия факултет на Университета. Не се сбъдва и мечтата му да учи в Рисувалното училище, където въпреки художническите си заложби не е приет. През ноември 1902 поставя началото на месечно списание, което назовава „Селска разговорка“. След установяването си в София се сближава с кръга около сп. „Летописи“ с редактор Константин Величков и уредник Димитър Бояджиев. Силно свързан е с групата около хумористичния вестник „Българан“, който започва да излиза през 1904. 
През 1906-1907г. е изпратен от Министерството на просвещението на специализация във Франция заедно с Яворов. След завръщането си работи в Народната библиотека, а от 1926 до 1944 г. е уредник на музея „Иван Вазов“. От 1940 г. е чллен на Българската академия на науките. Същата година е избран за председател на Съюза на българските писатели.
Първите творчески опити на Елин Пелин са в областта на поезията, но в историята на българската литература остава като един от най-сладкодумните разказвачи, познаващ селските нрави, бит и душевност.
Елин Паелин е известен не само с разказите си, а и с романите за деца „Ян Бибиян“ и „Ян Бибиян на Луната“, с повестите „Гераците“ и „Земя“.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.