четвъртък , 25 април 2024

Православната църква почита паметта на св.ап.Иуда, брат Господен

Св. апостол Иуда, но не Искариотски, е от дванадесетте апостоли Христови.

Той произхождал от коляното на Давид и Соломон. Свети Иуда се родил в галилейския град Назарет от праведния Иосиф, на когото след това била поверена Пречистата Дева Мария. Не е известно с точност коя е била майката на Иуда. Според някои това била Саломия, дъщеря на Агей, син Варахиин, брат на свети Захарий, бащата на светия пророк и предтеча Господен Иоан.
Св.ап. Иуда е наречен брат Господен. Бил брат на свети апостол Иаков праведни, предстоятел на Иерусалимската църква.
Наричан е още Левей, което означава сърдечен, и Тадей, което значи хвалещ, защото той прославял Бога и проповядвал Евангелието на много народи. За вярата си е разпънат и пронизан от стрели около 80-та година.
Името му се споменава няколко пъти в Евангелието. Когато Господ за последен път беседвал с учениците си, казал: „Който има заповедите Ми и ги спазва, той е, който Ме люби; а който Ме люби, възлюбен ще бъде от Моя Отец: и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам“. Тогава апостол Юда, изпълнен с пламенно желание цял свят да познае Господа, запитал Христос: „Господи, що е това, гдето искаш да се явиш нам, а не на света?“ Иисус отвърнал: „Ако някой Ме люби, ще спази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него, и жилище у него ще направим“ (Иоан. 14:23).

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.