Родословия и обичая Вайдудула проучиха в Бъта участниците по проект „Вече знам и мога повече“

Родовете Пенчеви, Запрянови и Ендарови от село Бъта вече ще си имат записана история. 

Описанията и графиките на родословното дърво на всеки род се изработват от Клуба по етнография, чийто ръководител е секретарят на НЧ „Никола Вапцаро-1927“ Мария Кършева в рамките на проект „Вече знам и мога повече“ на Сдружение „Идея“. Проектът се финансира по общинска програма за стимулиране на младежките дейности, която започна да функционира за първи път тази година.
Младите хора около Мария Кършева вече са на финала на реализиране на своите проучвания, съобщиха от Кметството на селото. На този етап те имат готовност да представят богата гама от информация за характерни особености на говора, традициите и фолклора на жителите на село Бъта. Клубът е готов с проучването и представянето на един позабравен обичай – Вайдудула, практикуван по време на безводие в стари времена.

Очаква се изключително интересни за всички да са събраните характерни изрази, включително такива, които са ползвани от съответните родове. А най-забавна за всеки човек вероятно ще е сбирката на традиционни стари кулинарни рецепти.
Клубът е готов с презентациите си, които ще покаже пред публика официално на финала на проекта в края на октомври. Тогава ще бъде открита изложба с предмети, разработени по проекта. 
Източник и снимки:
Кметството на село Бъта

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.