От болестта на Алцхаймер страдат 47.7 милиона в света

От 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер 21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, описано за пръв път през 1906 г. от германския психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер и наречено на негово име. Болестта е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години, макар че  може да възникне много по-рано. Тя обхваща около 70 процента от случаите.
По последни данни, страдащите в света са 47.5 милиона, а в Европа 8.7 млн. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Тя е основна причина за инвалидност и зависимост сред възрастните хора. Макар че протичането на болестта на Алцхаймер е индивидуално, съществуват и много общи симптоми. Първите наблюдаеми симптоми често погрешно се приемат за свързани с възрастта безпокойства или прояви на стрес.
В ранните етапи най-честият симптом е неспособността за придобиване на нови спомени, наблюдавана като трудност при припомнянето на скорошни събития. При подозрения за Алцхаймер диагнозата обикновено се потвърждава с оценка на поведението и когнитивни тестове, често следвани от заснемане с мозъчен скенер, когато това е възможно.
С напредването на болестта се появяват и симптоми като объркване, раздразнимост и агресивност, промени в настроението, затруднения в говора, загуба на дълготрайна памет и цялостно затваряне на пациента, поради отслабване на сетивата му. Постепенно изчезват и други телесни функции и се достига до смърт.
Индивидуалното прогнозиране на протичането на болестта е трудно постижимо, тъй като нейната продължителност варира много при различните пациенти. Болестта на Алцхаймер се развива неопределено дълго, преди да се прояви, и може да напредва с години, без да бъде диагностицирана. Средната продължителност на живота след диагностициране е около 7 години.
ПРИЧИНИТЕ 
за развитието на болестта на Алцхаймер не са достатъчно добре изучени. Изследванията показват, че болестта е свързана с наличието на сенилни плаки и неврофибриларни възли в главния мозък. Съществуват предположения, че някои промени в начина на живот, като умствено стимулиране и упражнения или балансирана диета, може би предотвратяват болестта на Алцхаймер, но няма адекватни свидетелства, които да потвърждават тяхната ефективност.
ра в световен мащаб и с демографското застаряване се очаква тази цифра да се увеличи допълнително.
Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидност и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните, върху техните семейства и върху лицата, полагащи грижи, както и върху обществото като цяло. СЗО апелира, че трябва да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на деменциите.
На 29 май 2017 г. „Глобалният план за действие за реакцията на общественото здраве срещу деменцията 2017-2025“
е приет единодушно от 194 страни на СЗО по време на 70-ата Световна здравна асамблея (WHA 70) в Женева, Швейцария.

Планът подкрепя спешното послание, че страните трябва да разработят практически и амбициозни национални стратегии. Само 29 от общо 194 държави-членки на СЗО вече са разработили план за деменция.
Алцхаймер Европа (AE) и хората, живеещи с деменция, са консултирани относно разработването на плана, който включва набор от седем глобални цели:
1.Деменцията като приоритет за общественото здраве;
2.Осъзнаване на деменцията и приемане;
3.Намаляване на риска от деменция;
4.Деменция – диагноза, лечение, грижи и подкрепа;
5. Подкрепа за болногледачи на хора с деменция;
6.Информационни системи за деменция;
7.Демонстрационни изследвания и иновации.
 Планът призовава всички правителства да постигнат тези цели.
Планът признава, че деменцията не е нормална част от застаряването и че правителствата трябва да действат сега.
 Обсерваторията за глобална деменция, която ще бъде създадена от СЗО в изпълнение на този план за действие, ще бъде полезна система за държавите, които да сравняват  готовността на своите системи за здравеопазване и грижи за справяне с предизвикателството на деменцията. 
Източници:
Министерство на здравеопазването, Уикипедия и
  http://alzheimer-europe.org/

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.