Водещи новини

Навършиха се 120 години от убийството на Щастливеца

Алеко Константинов, познат под псевдонима Щастливеца, е български писател, адвокат, общественик

и основател на организираното туристическо движение в България – изкачването на Черни връх, 27 август 1895 г.
Роден е в Свищов на 13 януари (1 януари стар стил) 1863г. Учи при частните учители Емануил Васкидович и Янко Мустаков, в Свищовското училище и в Априловската гимназия в Габрово. По време на Руско-турската освободителна война е писар в канцеларията на свищовския губернатор Марко Балабанов (1877). Завършва средно образование в град Николаев, Русия, и право в Новорусийския университет в Одеса (1885).
След завръщането си в България Алеко Константинов е съдия и прокурор в Софийския окръжен съд, помощник-прокурор и съдия в Софийския апелативен съд. Два пъти уволняван по политически причини.
Още като студент Алеко Константинов проявява пристрастия към Петко Каравелов – идеолог на парламентаризма и демокрацията. Сътрудничи на основаното от него сп. „Библиотека ‘Свети Климент’“. Член е на Демократическата партия, участва в изготвянето на програмата ѝ, сътрудничи с фейлетони, пътеписи, статии в нейния орган в. „Знаме“.
След най-известните му фейлетони е поредицата „Бай Ганьо“, чийто сюжети не са спирали да бъдат актуални от създаването си до днес.
Алеко Константинов посещава Всемирното изложение в Париж (1889), Земското индустриално изложение в Прага (1891) и Колумбовото изложение в Чикаго (1893), след което написва един от най-известните си пътеписи „До Чикаго и назад“.
Авторът на „Бай Ганьо“ е убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. На 11 май стар стил /23 май днес/ 1897 г. двамата са в Пещера, където Такев е роден и откъдето е избран за народен представител, и участват в тържествата за деня на свети Кирил и Методий. Вечерта двамата потеглят с файтон за Пазарджик, като по пътя спират за известно време в село Радилово.
Жителите на Пещера и Радилово имат отдавнашен спор за собствеността на гори и общински мери, като и двете страни многократно прибягват до насилие. Във връзка с този конфликт група жители на Радилово, начело с кмета от Народната партия Петър Минков, решават да убият Такев. Такев и Алеко Константинов напускат Радилово след 22 часа.
В землището на съседното село Кочагово (днес Алеко Константиново) радиловчаните Милош Топалов и Петър Салепов стрелят по файтона им и убиват Алеко Константинов.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.