неделя , 28 април 2024

ПФТС „Тангра“ си събира пари за костюми, сега играе с чужди, но гледа напред

Откакто се отделиха през есента на 2016 г. от читалище „Искра-1872“ в село Попинци поради липса на добър психоклимат за творческа работа,

самодейците от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“с различни инициативи набират средства, за да си купят костюми. Всички, с които те се представяха по фестивали, конкурси, концерти и други прояви,  са останали в попинското читалище. От няколко месеца танцьорите от „Тангра“ играят с костюми назаем от ансамбъл „Загоровче“ в гр.Септември.
По коледните празници миналата година ръководителят и хореограф на „Тангра“ Мария Терзийска заедно с децата, родителите им и съдействието на Кметството в с.Попинци организира базар, от който са събрани 820.00 лева.


Към тях „Тангра“ прибави дарените 50.00 лева от лекари в МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Деня на родилната помощ – 21 януари. Тогава танцьорите от „Тангра“ бяха част от празничната програма с няколко изпълнения.

На 26 януари с официално писмо от името на родителите и децата на ПФТС „Тангра“ Мария Терзийска е помолила председателя на Читалищното настоятелство на „Искра-1872“ да бъде организирана среща, на която да бъде намерен баланс между двете страни и да се обсъдят „всички възможни варианти за бъдеща работа“. В писмото си танцьорите обясняват, че желаят да обсъдят с настоятелите изпратен преди това списък с костюми реквизит, аксесоари и награден фонд. „Убедени сме в правотата ни да поискаме тези неща, защото са завоювани с личния ни труд“, гласи част от писмото. В него се изразява и мнението, че „избягването на проблемите не води до тяхното решение“.
В писмо от 6 февруари председателят на Читалищното настоятелство Маньо Оряшков отговаря кои от поисканите реквизити биха върнали на ПФТС „Тангра“ и какво не биха върнали, защото то е купено с „читалищни средства от приходи от продажба на билети за концерт на ПФТС „Тангра” към НЧ „Искра-1872” в гр. Панагюрище и с. Попинци. За организацията на тези концерти са изразходвани читалищни средства и скарпините са закупени и отчетени за читалищен състав, съответно заприходени в инвентарна книга“. Подобно е и обяснението за поисканите от ПФТС „Тангра“ бръчници, получени като награда на състава от участие във фестивал в с. Първомай. ’’Бръчниците, като награда са спечелени от танцовия състав, който по това време е бил читалищен и са заприходени в инвентарната книга на читалището“, пише председателят на настоятелството.
Относно поисканите 4 броя тракийски женски ризи, 5 броя мъжки тракийски ризи и китките за глава Маньо Оряшков обяснява, че „те също са закупени с фактури на името на читалището и са инвентирани в инвентарна книга“, макарразходът да е направен от наградния фонд на състава„Похарчени са общински средства за развитие на читалищна дейност. Наградите, материални и парични, са заприходени като читалищна и общинска собственост. Средствата са отчетени пред община Панагюрище и като делегирани от държавата дейности сме длъжни да съхраняваме и ползваме придобитото имущество за развитие на читалищната дейност“, заключава председателят на Читалищното настоятелство на „Искра-1872“. Почти идентични са обясненията и за другия, посочен в списъка от ПФТС „Тангра“, реквизит. Общинска собственост (!?) се оказват дори и два шкафа, предоставени на състава от Нона Загорска  през 2015 год. като кмет на селото. Направихме запитване до Кметство Попинци и Община Панагюрище и се оказа, че тези шкафове са общинска собственост, която е била предоставена на ръководителя за нуждите на танцовия състав, като част от читалище „Искра-1872” и към момента е общинска собственост, която ние нямаме правомощия да преотстъпваме на физически лица“.
Относно разходените от ръководството на читалище „Искра-1872“ средства за костюми и реквизит ръководителят на „Тангра“ Мария Терзийска има различно становище. Тя обясни, че с финансови средства за участията на състава под различни форми винаги са се включвали и родителите на танцьорите. Те подкрепили и идеята за коледен базар. 
Сега децата от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“ се подготвят за участието си във фестивала „Орфееви таланти“ в Пловдив в края на март. 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.