петък , 26 април 2024

Носителите на ХИВ в България са 2487 лица, затова сексуално отговорни и в Деня на влюбените, призовават от РЗИ

Това е апелът на здравните експерти от РЗИ – Пазарджик към всички млади хора, които ще посветят утрешния ден на  любовта и виното.

АНТИСПИН инициативите и тази година бяха тематично фокусирани върху популяризиране на безрисково сексуално поведение и предпазване от сексуално предавани инфекции.
В лабораторията на РЗИ – Пазарджик през 2016 г. за ХИВ/СПИН  са изследвани 2327 души, а от началото на 2017 г. досега – 159.
По данни на Националната „Програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към МЗ от началото на 2017 г. до 1-ви февруари са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица.
И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над 4 пъти по-голям от броя на жените.
Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България през 2016 г. са инфектирани по сексуален път.
През 2016г. над 336 000 изследвания за ХИВ /по различни поводи/ са направени в КАБКИС, РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.
Националната АНТИСПИН кампания за Деня на влюбените се провежда за 14-а поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с РЗИ, общини, НПО, училища и медии.
Източник: РЗИ – Пазарджик

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.