Българинът е консумирал по 4.6 литра вино през 2015 г., чаша червено има здравословен ефект

През 2015 г. българското домакинство е купувало средно 5.7 л вино от грозде на средна цена 4.03 лв.,

 сочат данни в Националния статистически институт. Потреблението на вино средно на лице от домакинство през 2015 г. е 4.6 литра.
Средната цена на бутилирано бяло трапезно вино / 0.75 л / е била 2.28 лв., а на бутилирано червено сухо марково вино 6.29 лв.
Най-много засети площи с лозови насаждения има в областите Пловдив, Бургас и Хасково.

За периода от януари до октомври 2016 г. по предварителни данни България е изнесла общо 22.583 млн.л за 46 170 млн.лв., като в периода 2011-2015 г.най-силен е бил износът ни през 2012 г.
Вносът на вино за същия период е 6.155 млн.л за 24 632 млн.лв., като от ЕС 5.176 млн.л за 19.918 млн.лв.
Най-популярно у нас от ЕС е виното от Испания, Италия и Франция, а извън ЕС най-големият вносител е Република Молддова, следвана от Нова Зеландия и Чили.
Според сомелиери розето е най-практичното вино, защото може да се комбинира с всички видове храни, като се започне от салатите, основните ястия и се стигне до десерта. За почитателите на бялото вино, което не е отлежало в дъб, се препоръчва да се консумира с по-свежи салати, леки предястия, средиземноморски деликатеси, леки риби, аспержи. Червеното вино отива много на меса: от агнешко гръбче, патешко магре, телешки стек…

Полезно е да се знае, че учени са установили благотворните свойства на една чаша червено вино върху органите и системите в човешкото тяло. Активните вещества в червеното вино помагат на кръвоносните съдове в борбата със загубената еластичност и съсирването на кръвта, регулират нивото на кръвната захар, намаляват количеството на лошия холестерол, подобряват работата на сърцето и значително намаляват вероятността от сърдечно-съдови заболявания и усложнения, предпазват от Алцхаймер и деменция, повишават концентрацията на ума, възпрепятства образуването на ракови клетки. Има и доказан ефект върху редуцирането на телесните мазнини в тялото. Естествено, става дума за ползите от чаша вино.
Честит Трифон Зарезан и наздраве, Драги Читателю!

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.