Водещи новини

Бил Гейтс: Светът е трагично неподготвен за предотвратяване на пандемии

Напълно е възможно да се появи смъртоносна епидемия и ние не сме готови за нея.

 Това каза Бил Гейтс при представянето на Коалицията за иновации за предотвратяване на вирусни епидемии (CEPI) на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, съобщи BusinessInsider. Организацията ще работи за създаване на нови ваксини за всички опасни болести, които може да се превърнат в пандемия.
С първоначална инвестиция от 460 млн. долара от правителствата на Германия, Япония и Норвегия, плюс фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, CEPI ще се стреми да предотврати глобални епидемии чрез разработване на безопасни и ефективни ваксини. Организацията се надява да съкрати времето, необходимо за разработване на нови ваксини за защита срещу вируси, които се появяват внезапно.
Усилията на CEPI първоначално ще са насочени към вирусите MERS-CoV, Ласа, Нипа, които имат потенциал да предизвикат сериозни епидемии. Целта е да бъдат изработени по две ваксини срещу всеки от щамовете. Ще се проучат възможностите за превенция на евентуални нови мутации на вирусите Зика и Ебола.
„Ебола и Зика показват, че светът е трагично неподготвен за откриване на локални инфекциозни огнища и не може да се реагира достатъчно бързо, за да бъдат предотвратени световни пандемии. Без инвестиции в научни изследвания и развитие, ние ще останем беззащитни пред следващата заплаха“, коментира Бил Гейтс.

 

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.