Водещи новини

Джипитата в България намаляват, средната им възраст е 58 години

Сред основните проблеми на общопрактикуващите лекари в наши дни д-р Тодор Тодоров,

млад педиатър и семеен лекар към МКЦ „Моят лекар“ и Първа детска консултативна клиника в София, изтъква липсата на яснота по отношение на заплащането, намаляването броя на общопрактикуващите лекари, средната възраст на джипитата която е 58 години, а 25% са над 70 години. „Това не е добра възрастова структура на здравеопазването, особено на първичното, защото ние сме сентинелите, ние сме пазителите на системата, тези които трябва да осъществяват предимно профилактика, а ние работим с болни, които стават все по-болни.
Задачата на личния лекар трябва да бъде да осъществява максимум профилактика и по този начин да пази здравето. Сега ние сме издавачи на талони за болници, за специалисти, за различни видове документи“, коментира д-р Тодоров.
Той посочва като други сериозни проблеми 
нормативната база, която непрекъснато се променя, и въвеждането на пръстовия автентификатор. „Всичко това говори за един скорошен колапс на системата“, прогнозира общопрактикуващият лекар.
Според него за един започващ лекар това не е достатъчно перспективно или не е достатъчно вълнуващо. Но дори в по-късна възраст човек да реши да стане личен лекар, трябва да има открити възможности.
Сега това е уредено със специалност по обща медицина, която  е задължителна след завършване на висше медицинско образование. Специализацията обаче изисква много време и ресурси, които трудно се отделят от един млад лекар. Д-р Тодоров смята, че „специалността „обща медицина“ в момента представлява интерес за лекари, които искат да се установят и да поемат практиката на своите родители… Но като цяло специалността не е достатъчно атрактивна и не се работи достатъчно за нейното популяризиране… А трябва просто да има дългосрочна стратегия. Особено като се погледне каква е възрастовата структура, като се погледне какво ще стане след 20 години“.
Хората не искат да стават лични лекари, защото личният лекар трябва да се справя сам с всичко: с наем, с Касата, с пациентите, с РЗИ. И накрая всички в някакъв момент пак се обръщат срещу личния лекар.Това предизвиква голям стрес и поради това често хората се отказват. В момента „закриването“ преобладава.
Специалистите плюят личните лекари, болниците плюят личните лекари и специалистите и малко или много има едно противопоставяне, от което пациентът се обърква и, в крайна сметка, се настройва срещу цялото медицинско съсловие.

Източник: medicalnews.bg

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.