четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини

Болните от хепатит С ще се лекуват с най-евтиния медикамент

От 16 януари 2017 год. влизат в сила критериите, въз основа на които болните от хепатит С ще бъдат лекувани

с най-модерната към момента безинтерферонова терапия, която води до пълно оздравяване при 90% от случаите.
Занапред основният принцип на изписване на медикаментите ще е икономическа целесъобразност. На практика това означава, че болните ще се лекуват с най-евтиния медикамент.
Променените изисквания за лечение на болните са приети и са публикувани на сайта на здравния фонд.  От тях става ясно, че право на безплатно лечение с безинтерферонова терапия няма да имат пациенти, за които не се очаква да живеят дълго заради други съпътстващи заболявания. Същото се отнася и за пациенти със зависимост към алкохол и наркотици, както и такива с тежко бъбрено увреждане.
Променените правила притесниха силно пациентската общност. Малко след като стана ясно, че касата готви нови правила за лечение, няколко пациентски организации излязоха с обща позиция, в която посочиха, че лечението по „икономическа целесъобразност“ нарушава правото на пациента да получи лечение съобразно спецификите на основното и придружаващите му заболявания.
Безинтерфероновата терапия започна да се реимбурсира от НЗОК от март  2016 г.
Ранното лечение на все по-разпространяващото се и социално значимо заболяване хепатит С е 42 пъти по-евтино от преодоляване на тежките последици от задълбочаването му. Това стана ясно на международен семинар през 2009 г. на тема „Хепатит С – тихата епидемия“,
Резултатите от изследване показват, че хепатит С е една от водещите заразни болести, свързвани с бедността, заедно с ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария. В 50-75 на сто от случаите болестта причинява широк кръг от тежки чернодробни заболявания като чернодробна цироза, рак на черния дроб и др. Хепатит С се счита за основна причина за повечето чернодробни трансплантации.
Според Световната здравна организация над 170 милиона души по света страдат от  това заболяване. Броят на заразените с хепатит С е 4-5 пъти по-висок от броя на болните от СПИН.
Източници: Zdrave.net и Medicine.bg

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.