Ротавирусите – какво е полезно да знаем за тях

Инфекцията с ротавирус най-често е през зимните месеци /декември – май/, но и през цялата година в развиващите се страни. 

Ротавирусите са най-честите причинители на острите вирусни диарии и дехидратация при децата вследствие на гастроентерит.
Няма дете, което да не се е заразявало с ротавирус. Специфичното при този вид вируси е, че хигиената, колкото и добра да е тя, не ги унищожава. Показателен факт е, че те живеят върху ръцете минимум 2 часа. Това прави 100 процента сигурно заразяването на всеки от нас поне веднъж в живота с ротавирус. Въпрос на собствен имунитет е начинът, по който ще протече болестта и лечението й.
В развиващите се страни обикновено 80% от децата прекарват ротавирусна инфекция преди навършване на 1г., когато имунната система е все още незряла и това води до по-тежко протичане и по-висока смъртност. В развитите страни обикновено първата среща на децата с този стомашно-чревен патоген протича във възрастта от 3 до 5г., когато имунитетът вече е на по-високо ниво и така спомага за по-благоприятен изход от болестта.
Механизмът на предаване на заразата е фекално –орален (посредством отделяне на вирусите с изхожданията и последващо заразяване посредством поемането им през устата) и при контакт на заразни материи с ръката и после в устата.
Повече от 2 милиона деца под 5-годишна възраст са хоспитализирани годишно поради ротавирусен гастроентерит и от тях около 500,000 деца умират от това заболяване, пише
В светa честотата на ротавирусните инфекции достига до 125 милиона случаи на детска диария годишно.
Възрастните, ако заболеят, обикновено имат няколко дни гадене, безапетитие и коремни болки. Диарията е по-малко важен симптом при възрастни, отколкото при деца.
Инкубационният (скритият) период на болестта е от 15 часа до 7 дни,най-често 1 – 3 дни. Обикновено започва с висока температура около 38 градуса, болки в корема високо горе и около пъпа. После се появяват многократни диарични изхождания до 10-15 и повече в денонощие, които са рядкокашави или воднисти, без слуз или кръв, но придружени от многократни повръщания.Сравнително бързо се стига до дехидратация (обезводняване) в рамките на 12 – 24 часа от началото на диарията.
Признаците на дехидратацията включват:
   – Изостряне чертите на лицето, хлътване на очите (потъване на фонтанелата при бебета);
   – Суха кожа и лигавици със намален тургор и еластичност. При защипване на кожна гънка,тя не се изглажда;
   – Очестен пулс;
   – Сънливост, отпадналост и залитане;
   – Отслабване на тегло с повече от 5% от изходното преди заболяването. При спадане на теглото над 15% става въпрос за токсичен гастроентерит, който представлява спешно състояние с опасност за живота и се нуждае от спешна рехидратация (възстановяване на загубените течности);
   – Значително намаление на отделената урина. За съжаление, това трудно може да се прецени при малки деца с памперс и водниста диария.
   При около 30% от пациентите се появяват данни и за възпаление на горните дихателни пътища: хрема, болки в гърлото, остра суха кашлица.
Обикновено заболяването преминава за 3-4 дни.
Евентуалните усложнения на ротавирусната инфекция,освен екстремната дехидратация,са: бронхопневмония (възпаление на белия дроб), отит (възпаление на ухото), пиелонефрит (възпаление на бъбреците) и др.
Лечението с антибиотици не помага.
Най-ефективно приротавирусните диарии е патогенетичното лечение – овладяване на дехидратацията (обезводняването). При по-леките случаи в домашни условия се прави водна пауза – в продължение на 6-9 часа се поемат само течности: вода, сокове, компот, разреден с вода, без плодовете, степчета и чай. При наличие на повръщане се приемат лекарства срещу повръщане.
 През този период (до 6-я час) не се поема никаква храна, а след изтичането му може да се приемат през устата обикновени солети и бисквити,и на другия ден в диетата могат да се добавят препечен хляб,варени картофи, варен ориз и макарони без олио и сирене.
Профилактиката включва спазването на стриктна хигиена, старателно измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация и достатъчна топлинна обработка на храните.
Заразяването с ротавируси вече може да бъде предотвратено. Попрепоръка на Световната здравна организация имунизацията срещу ротавирусите е включена от нашето Министерство на здравеопазването в списъка на препоръчителните имунизации. Преди дни Правителството реши да продължи Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити.
Всички родители, които желаят да предпазят децата си от тези вируси, могат да получат ваксината чрез личния си лекар. Тя се приема през устата в две дози между 6-тата седмица и най-късно до 6-ия месец след раждането на детето. Втората доза се дава месец след първата. 

Ваксините задължително се правят на здрави деца!
Източници: pramed.com  и vNews.bg

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.