петък , 26 април 2024

Повишена опасност от разпространение на инфлуенца и африканска чума по свинете

На заседание на Областната епизоотична комисия днес зам.- областният управител Стефан Мирев 

призова отговорните институции да спазват указанията на Министерство на земеделието и храните  и Изпълнителната агенция по безопасност на храните, както и да упражняват стриктен контрол на дейността на собствениците на животновъдни обекти. Днешното заседание беше  свикано извънредно във връзка с констатирани огнища на високопатогеннаинфлуенца” /грип при птиците/ в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска и повишената опасност от разпространението на болестта „африканска чума по свинете в Европа.
Инфлуенцата е остро заразно заболяване с почти 100% заболеваемост и смъртност. Болестта се съхранява и пренася от дивите прелетни птици, които ежегодно мигрират. Те не боледуват, а само пренасят причинителя. Предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти. Последните случаи на птичи грип са регистрирани в България през 2015г. Африканската чума по свинете (АЧС) е високопатогенна инфекциозна болест по свинете, характеризираща се с висока заболеваемост. През 2011 – 2012 г. заболяването прониква в Белорусия,откъдето чрез диви свине прониква в началото на 2014 г. в Литва, Полша и Латвия.
През септември същата година заболяването е регистрирано и в Естония.Болестта не е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби. Др Гошо Ганев, началник отделЗдравеопазване на животнитев Областната дирекция по безопасност на храните, представи пред членовете на Областната епизоотична комисия пакетът от мерки, които се набелязват по Заповед на министъра на земеделието и храните и изпълнителният директор на БАБХ. На директорите на ОДБХ в цялата страна е разпоредено да информират кметовете на съответните населени места и лицата, отглеждащи домашни животни, като ги запознаят с актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространение на болестта, мерки за биосигурност, които трябва да се спазват в обектите. Особено внимание се обръща на задължението при съмнение за заболяване или смъртност, незабавно да се информира съответния официален ветеринарен лекар. Засилва се и контролът на движението на птици извън фермите и дворовете и на домашни свине. Извършва се засилен клиничен надзор за ранно откриване на заболяванията в животновъдните обекти в област Пазарджик.
Със Заповед на областния управител е разпоредено  кметовете на общини да организират свикването на общинските епизоотични комисии, които да разработят конкретните мерки за територията на съответната община. Ръководителите на ОДБХ, РЗИ, ОДМВР, Областен отдел „Автомобилна администрация”, РДГ, РИОСВ, СЛРБ, трябва да определят с вътрешна заповед отговорници за изпълнението на приетите мерки.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.