Водещи новини

МБАЛ „Уни хоспитал“ ще заделя по 400 000 лева годишно за обучение на кадрите си

Проблемът с липсата на лекари е многопластов и изисква активни политики от много страни.

 Един от най-ефективните пътища е превръщането на болниците в университетски, смята ректорът на МУ- София проф.д-р Вихра Миланова, д.м.н. Пред „24 часа” тя коментира: „Ако им създадем условия за кариера, те ще остават в България. В тази посока има положителна тенденция подкрепям стремежа на все повече големи болници да станат университетски. По този начин се стимулира на преподавателската дейност и научната продукция, което дава възможност на лекарите да се развиват. Когато болниците стават бази за обучение, се засилват контактите със студентитеи младите лекари и ползата е взаимна“.
Според проф.Миланова една от идеите за решаване на проблема е да се започне многотясно сътрудничество с Националното сдружение на общините. „Изключително позитивен е примерът на някои общини, които вече обявиха, че предлагат стипендии за студенти по медицина, които после ще работят в съответната община“, казва ректорът на МУ – София, предлагайки кметовете да отделят и жилища за младите лекари. „Предлагаме среща между академични кадри и ръководството на Медицинския университет в София, и сдружението на общините, за да обменим добри идеи и да обсъдим как да се стимулира този процес“, казва още проф.Миланова. Тя отбелязва, че най-важното за ограничаване на изтичането на лекари от страната е те да имат мотивация да продължат развитието си в България. „От същото се нуждаят и тези, които вече са отишли в чужбина, но са готови да се върнат, ако усетят по-стабилна перспектива у дома”, смята тя.
Панагюрската МБАЛ „Уни Хоспитал“ обяви, че ще ще заделя по 400 000 лева годишно за обучение на кадрите си. В плановете на собствениците на болницита е тя също да стане университетска.
Общинският съветник от Реформаторския блок Стоян Христов дарява трудовото си възнагрждение като съветник на студент по медицина, който след това да работи в МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.