събота , 20 април 2024
Водещи новини

44 деца от началния курс в Панагюрска община са със значителни гръбначни изкривявания и 96 с позиционни отклонения

По иницатива на Лайънс клуб – Панагюрище през март бяха направени безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания

 на учениците от 3-ти и 4-ти клас  в училищата на територията на общините Панагюрище и Стрелча.
Инициативата бе организирана за първи път и обхвана 437 деца от общо 489.  От изследваните индивидуално  деца 368 са в община Панагюрище, от които 228 са без отклонения от нормата, 96 са с позиционни отклонения и 44 са със значителни отклонения.
В община Стрелча от прегледаните 69 третокласници и четвъртокласници /от общо 74/ без отклонения са 34, с позиционни отклонения са 28 и със значителни отклонения са 7.
Разбивката по училища сочи, че в СОУ „Нешо Бончев“- Панагюрище от прегледаните 69 деца без отклонения от нормата са 41, с позиционни отклонения са 18 и със значителни отклонения са 10.
В ОУ „Проф.Марин Дринов“ – Панагюрище от прегледаните  67 деца /от общо 73/ без отклонения са 46, с позиционни отклонения са 15 и със значителни отклонения са 6.
В ОУ „Двайсти април“ – Панагюрище от прегледаните32 деца /от общо 36/ без отклонения са 27, с позиционни отклонения е едно и със значителни отклонения са 4.
В ОУ“Отец Паисий“ – с.Попинци от прегледаните 7 деца /от общо 12/ с позиционни изкривявания са 4, а другите 3 са в нормата.
В ОУ „Свещ.Недельо Иванов“ в с.Поибрене от прегледаите 8 деца / от общо 10/ 3 са в нормата, 4 са с позиционни отклонения и едно е със значителни.
След прегледа всяко дете е получило медицинска карта, включваща описанието и резултатите от проведения преглед.
Прегледите са извършени  от ортопеда д-р Николай Николов, д-р Любомир Димитров и д-р Диана Авелова, членове на Лайънс клуб.
Гръбначното изкривяване е едно най-често срещаните заболявания в ученическата възраст. Честа причина за появата му е неправилната телесна стойка на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо. Има значение и училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище.
Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.