Придобито умение или вроден талант е това, което Лушка Велчева твори?

 Александра ДЮЛГЯРОВА

Инженер  Лушка Радулова -Велчева се занимава с шиене на гоблени вече  23 години, но това нейно умение не се е превърнало в рутина.

Напротив, то продължава да й носи вълнение, радост. Тя споделя,че е била и дистрибутор на гоблени и така се е запознала с много нови хора, които последствие стават нейни близки приятели.
На 4 март 2008 год. инженер  Лушка Радулова – Велчева прави изложба с гоблените , които тя изработва. Минали са 8 години, но хората не са я забравили , познават нейното творчество, нейното креативно развитие, което е разширило мащабите си и към гоблените тя е и декупаж, с изработка на красиви свещници, бижута и още много други красоти.
“ Първоначално исках да направя изложбата за 8 март , но не се получи и навярно е било за добро. Все  още помня изложбата толкова добре, сякаш днес по-рано се е състояла. Поздравленията, възхитата , бликаща от очите на моите близки, приятели, познат, а и не чак толкова добре познато граждани на Панагюрище. Тези преживявания винаги ще ме подкрепят и ще ми подсказват, че трябва да развивам още по-добре уменията си, за да продължавам да оправдавам очакванията на всички , които са ми гласували доверие“, споделя тя.

На въпроса придобито умение или вроден талант е шиенето на гоблени, Лушка Велчева казва , че е умение, което е придобила  и което се е превърнало в нейно хоби , благодарение на куража, който мъжът й вдъхвал ежедневно. Още по- засилен става интересът й да се научи , когато съпругът й подарява гоблена “ Момичето на скалата“.
„Когато започнах да шия гоблени, го правех предимно вечер. Чувството е  неописуемо – излизаш от сивото ежедневие и се отдаваш на пълен релакс и пълноценна почивка – това е за мен шиенето на гоблен. Това  умение усъвършенства духа ми, променя мисленето. Помага ми да продължавам да съм позитивна личност, да имам мечти, да вярвам в доброто . Всичко това е все благодарение на символиката ,която изобразяват гоблените.“
Споменаваме някои от символите, които изразяват силата на изреченото и изобразеното на гоблена. Ако избродирате морски фар, то най-съкровените ви желания ще се сбъднат. Най-добре е на гоблена да е ушито море в покой. За закупуването на къща или апартамент може да помогне избродирането на къща. Може да ушиете всичко, което ви харесва. Чудесно е, ако на гоблена е изобразен пътят , водещ до къщата, от комина се вие дим или се вижда светлината от прозорците.  За да си намерите половинката с помощта на бродерия, трябва да изберете влюбени или двойка животни. Шият се брачни халки , еднорози. За зачеване на дете най-стара слава у нас има „Мадоната “ на Мурильо. Ако ушиете златна рибка, орел, пчела, бухал, кон, слон с хобота нагоре всеки един от тях ще ви донесе благоденствие, охолство и успех в работата.
Не бива да се приема казаното с ирония. Не напразно наричат жените, които шият гоблени, вълшебници . Ако вложите искрена вяра, любов и старание в ушиването на картината си, защо да не бъдете възнаградени от Вселената ?!?

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.