четвъртък , 25 април 2024

Месецът с най-много именни дни започва с почитането на св. Варвара

В половината дни от декември предстои да честваме именни дни.

Днес, 4 декември, църквата отдава почит на света великомъченица Варвара.
Светицата е живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога тя претърпяла мъченическа смърт за Христа.
Варвара станала християнка, приемайки Свето Кръщение. Момичето трябвало да отстоява избора си пред управителя на града, след като баща й се отрекъл от нея, заради християнските й убеждения. След като били изчерпани всички средства за убеждаването й да се върне към почитанието на езическите богове, останал изборът на живот и смърт, пред който трябвало да се изправи. На заплахите на управителя тя отговорила: „Славя моя Бог и съм готова да стана жертва за Неговото име…!”
Света Варвара понасяла нечовешки изтезания и непрекъснатата й молитва по чуден начин й помагала да се възстанови от мъките, за да бъде подложена на тях отново. Нейният подвиг дал сили на друга девойка, Юлиана, която, след като гледала заедно с тълпата жестоките мъчения, намерила сили на другия ден да изповяда на глас вярата си в Бога и претърпяла мъченическа смърт заедно със света Варвара. Смъртната присъда била изпълнена зад стените на града. Варвара загинала от ръката на баща си. Телата на светите мъченици били погребани от един християнин, който построил над тях храм. Тук вярващите намирали изцерение на своите недъзи.
 

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.