събота , 27 април 2024

Правилно ли отрязаха съветниците опашката на котката през мандата?

Първият мандат, през който кмет на община и председател на Общинския съвет бяха от различни политически сили. Първият мандат, през който председател на Общинския съвет не беше избран от раз. Първият мандат, през който председателят на Общинския съвет подаде оставка.

Това отчете на последното редовно заседание на Общинския съвет от мандат 2011-2015 настоящият му председател Станимир Велчев на 1 октомври. Пълният текст на отчета е:
„Уважаеми колеги
През първото деветмесечие на настоящата година ОбС проведе 13 заседания и прие 168 решения. По-важните от тях, с оглед общото им отражение върху общината, са:
·         Отпускане на безлихвен заем от МФ за покриване на задължения на общинатавъв връзка с наложени санкции по интегрирания ВиК проект и проектът за управление на отпадъците,по известен като изграждане на депото за битови отпадъци,на обща стойност  – 3 280 283 лв.;
·         Приемане на Програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост в община Панагюрище;
·         Приемане на Бюджета на община Панагюрище  за 2015 г.;
·         Приемане на отчет  и План за младежта 2015 г.;
·         Приемане отчет и План за действие за подкрепа на интеграционните политики;
·         Приемане на отчет и  Програма за развитие на читалищната дейност;
·         Приемане на отчет и Програма за закрила на детето;
·         Приемане на отчет за изпълнение на Стратегията за развитие на социалните услуги в община Панагюрище 2011-2015 и План за развитие на социалните услуги;
·         Отчет и Програма за развитие на туризма в община Панагюрище;
·         Решения, свързани с управление и разпореждане с общинско симущество.
В този период бяха внесени промени в нормативни документи на ОбС, а  именно:
·         Актуализация на Системата за материално и морално стимулиране на културни дейци;
·         Актуализация на Системата за материално и морално стимулиране на учителите;
·         Изменение и допълнение на Наредба за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество;
Със свое решение Общинският съвет прие една необходима, но забавена Наредба за охрана и опазване на селскостопанското имущество.
Редица решения през този мандат са свързани с продължаване на сътрудничеството с „Асарел-Медет“ АД  в реализиране на мащабни проекти: болницата и района около спортната зала.
Всички проекти за решения, съгласно Правилника на Общинския съвет, са разгледани от ресорните постоянни комисии. Те проведоха заседания както следва:
·         ПК „БИО“ – 28        
·         ПК „ТСУ“ – 35
·         ПК „ЕТСГС“ – 13
·         ПК „ОКМДС“ – 14
·         ПГ „ЗСЕП“ – 9
·         ПК „МСЗ“ – 12

Решението за промяна на Наредба за символите, почетните звания и отличия на Община Панагюрище бе върната от областния управител под привидния повод за неспазани процедури. Поради изтичане мандата на този Общински съвет и времева невъзможност да бъде приложена Наредбата, към направените предложения за удостояване с почетни звания не бяха предприети действия в тази посока. Този казус ще го решава следващият Общински съвет.
В послените месеци имахме проблеми с отварянето и прочитането на входящите документи в електронния ОбС.
Въпреки многократните ми разговори с обслужващата фирма и специалиста от Общинска администрация, не изяснихме причините за това неудобство. През месец септември изтече срокът на договора с фирмата. Продължаването му бе отложено за след провеждане на изборите, с цел изясняване ангажиментите на двете страни. Необходимо, според мен, е да бъде облекчено търсенето на приети решения на ОбС по програмата.
Мандатът 2011-2015 е към своя край. Първата му и най-обща характеристика е, че беше продължена традицията Общинският съвет на община Панагюрище да бъде работещ орган на местното самоуправление.
През този мандат бяха проведени общо 62 заседания на Съвета и се приеха 876 решения.
Постоянните комисии са провели следния брой заседания:
ПК „БИО“ – 149
ПК „ТСУ“ – 135
ПК „ЕТСГС“ – 80
ПК „ОКМДС“ – 116
ПГ „ЗСЕП“ – 62
ПК „МСЗ“ – 56
Тези количествени факти са съизмерими с предишния мандат. Качеството на приетите решения ще оцени  Негово Величество Жителят на общината.
През този мандат бяха приети следните нови наредби и правилници:
·         Наредба за принудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или част от тях;
·         Наредба за управление на горски територии, собственост на община Панагюрище;
·         Наредбата за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета и за условията, и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности на община Панагюрище;
·         Наредба за охрана и опазване на селскостопанското имущество;
·         Правилник за условията и реда за осъществяване на закрила на деца и ученици с изявени дарби.
Отчети за всяко шестмесечие бяха правени редовно, затова няма да правя по-сериозен преглед. Не мога обаче да не спомена за реализираните два проекта: болницата и спортната зала по линия на публично-частното партньорство между общината и „Асарел-Медет“ АД. Идеята и реализацията на проекта за спортната зала започна през миналия мандат и затова има и съответните решения, а приватизацията на болницата и нейното модернизиране започна през този мандат. И по двата проекта бяха проведени множество срещи, обсъждания, приемане на решения от ОбС.
Бяха организирани публични обсъждания не само по силата на закона, а и при обсъждане и приемане на наредби и реализиране на проекти.
Приключващият мандат се отличава от предишните по няколко особености:
1. Това е първият  мандат, при който идеята и същинската работа по изготвяне на проекти за нови наредби е на Общинския съвет. В предишните мандати обикновено първообразът на наредбите се подготвяше от Общинска администрация.
2. Сега се разглеждаха и в комисии, и в пленарна зала предложения без писмено становище на Общинска администрация. Дори по този повод се наложи промяна на правилника за работа на Общинския съвет.
3. Това е първият мандат  при който кметът на общината и председателят на ОбС са от различни политически сили. Тази ситуация бе тест доколко можем да притъпим партийните си пристрастия и различни виждания, така че представителите на изпълнителната и законодателна местна власт да работят съвместно.
4. През този мандат за първи път председателят на ОбС подаде оставка поради неразбирателство с кмета и най-голямата група в Общинския съвет. В посока избор на председател този мандат държи и първенството по трудност на избиране на първия сред равни.
Уважаеми колеги,
тук логически идва мястото съвсем накратко да обобщя принципите, които ме водят като председател на Общинския съвет.
До избирането ми на този пост бях виден представител на опозицията и не веднъж съм критикувал кмета и дори от тази трибуна съм му искал оставката. С поемането на честта и отговорността да бъда председател на ОбС мнозина очакваха бурни сесии и конфликти. Тези очаквания не се сбъднаха. Някои хора ме приветстват затова, други ме упрекват, но, както е казал Чудомир: “Когато режеш опашката на котката на публично място, едни ще кажат, че я режеш дълга, други – че я режеш къса, а трети – че добре си я отрязъл“.
Моето разбиране, за което положих усилия да приложа, е че главната задача на председателя е да съдейства ОбС да работи с по-малко напрежение вътре в него и в отношенията му с ОбА. Имах редица поводи за публични критики и опирайки се на Правилника  на ОбС, можех да създавам напрежение и търсене на политически дивиденти. Не го направих. Стараех се въпреки някои поводи и провокации, съвета да работи. Смятах и смятам, че въпреки политическите и лични различия, отношенията между кмет на общината и председател на ОбС трябва да се градят на коректността, компромиса, честността и търсенето на допирните точки, а не на различията. Напрежението между кмет и председател на ОбС неминуемо ще се отрази и в отношенията на ОбА и ОбС, а това не е от полза нито за хората, нито за общината като цяло.
Предпочитам да бъда упрекван в непоследователност, примиренчество и какви ли не още определения от този род, отколкото да бъда причина за неработещ Общински съвет, превърнал се от важен орган за решаване на проблеми в място за търсене на политически дивиденти, независимо че е политически орган.
Накрая благодаря на предишния председател- г-жа Зумпалова-Ралчева
затова, че внесе повече публичност в работата на Съвета и ми съдействаше при създаването на нормативни документи!
Благодаря на общинските съветници, които работеха отговорно, изразяваха честно своята позиция, търсеха компромиса и общите решения, а не лична или партийна изява!
 
Благодаря на г-жа Виолета Губерова за скритата, но много важна работа в техническата подготовка на заседанията на комисиите и Общинския съвет и изпълнение на всички законови изисквания, свързани с движението на документацията!
 Уважаеми колеги,
госпожи и господа,
за мен беше чест да бъда председател на този Общински съвет!
Благодаря ви!
                                   Станимир ВЕЛЧЕВ, председател на Общински съвет – Панагюрище

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.