петък , 26 април 2024

Областните здравни карти ще са основата на Националната здравна карта

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

Депутатите решиха, че националната здравна карта ще съдържа областните здравни карти, като ще се идентифицират потребностите от лекари и лекари по дентална медицина, по специалности и специалисти от професионално направление „Здравни грижи” в извънболничната медицинска помощ, както и броят легла за болнично лечение и медицински дейности по видове и по нива на компетентност на съответните структури. На тази база ще се извършва тяхното планиране, а също и планиране на лечебните заведения, осъществяващи високотехнологични методи на диагностика и лечение.
В областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на РЗОК сключват договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на Министерския съвет, решиха депутатите.
Лечебните заведения на територията на област Пазарджик по данни на Регионалната здравна инспекция към 31 юли т.г. са 9 многопрофилни болници за активно лечение, включително МБАЛ „Събо Николов”, 2 специализирани болници за активно лечение, 2 специализирани болници за долекуване и една многопрофилна болница за долекуване.
От години се очаква, че с националната здравна карта ще се решат немалка част от проблемите в здравеопазването. Такава дори бе приета през 2011 година от Министерския съвет, но още тогава здравният министър Стефан Константинов предупреждава, че без законови промени документът няма да може да изпълни функциите си.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.