Водещи новини

Панагюрските ротарианци почетоха Захари Стоянов

Днес представители на Ротари клуб – Панагюрище отбелязаха Съединението на Княжество България и Източна Румелия,

като положиха венец пред паметника на Захари Стоянов – летописец на Априлското въстание, създател и председател на Български таен централен революционен комитет, който има за цел „окончателно освобождение на българският народ чрез революция морална и с оръжие“. Следвайки опита на национално-освободителното движение, БТЦРК решава да се изгради комитетска мрежа в страната.
Захарий Стоянов е роден през 1850 г. в семейството на овчаря Стоян Джедев Далакчиев от село Медвен, Сливенско. Учи в църковното и класното училище в родното си село в периода1856–1862, работи като овчар, а след това като чирак за шивач в Русе се включва в Русенския частен революционен комитет на ВРО (1871-1872).
Участва в Старозагорското въстание през 1875. Един от ръководителите на Четвърти революционен окръг по време на Априлското въстание (1876) .  След разгрома на въстанието заедно с Георги Бенковски, отец Кирил и Стефо Далматинеца прехвърлят билото на Стара планина, но са предадени и попадат на засада в Тетевенския Балкан. Георги Бенковски е убит, а Стефо Далматинецът и отец Кирил, който е ранен, са заловени. Захарий Стоянов успява да избяга.
След скитане из Стара планина е заловен край с. Терзийско, Троянско, прекарва месеци в Троянския, Ловешкия, Севлиевския, Търновския, Еленския, Сливенския и Новозагорския затвор.
След Освобождението от османско иго е член на Окръжния съд в Търново (1880), секретар на Апелационния съд и съдебен следовател в Окръжния съд в Русе (1881), служител в Дирекцията на правосъдието на Източна Румелия (1882–1885).
Установява се в София от 1886 г. и се включва активно в дейността на Народнолибералната партия (стамболовисти).
В периода на борбата за Съединението на Княжество България и Източна Румелия се обявява против политиката на руското правителство.
Народен представител в V-то Обикновено народно събрание (1887). Негов подпредседател (1887) и председател (1888–1889).
Умира на 2 септември 1889 г. в Париж от разкъсване на червата. Версията е, че това е в следствие на отравяне.
В Панагюрище официалната церемония за 130 години от Съединението бе на 2 септември на централния площад.
ПАМЕТНИКЪТ на Захари Стоянов в Панагюрище се намира на ул.“Ангел Шишков“ /зад сградата на Общинска администрация/.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.