петък , 26 април 2024

„Съдилището” с Параскева Джукелова – кандидат за „Оскар”

Филмът „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев ще влезе в надпреварата за номинация за чуждоезичен „Оскар”, реши вчера Националният съвет за кино към НФЦ.


Съгласно правилата на Американската филмова академия всяка държава има право да изпрати по едно предложение – пълнометражен филм, излязъл между 30 септември миналата година и 1 октомври, и трябва да е било „в разпространение”, тоест показвано в кино, с продажба на билети, поне за седем поредни дни.
За наградата са били разгледани всички български продукции от изминалата година, отговарящи на изискванията, освен „Потъването на Созопол”, чийто екип е пожелал да не участва в селекцията.
Останалите кандидати са „Буферна зона” на Георги Дюлгеров, „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Дякон Левски” на Максим Генчев, „Досието Петров” на Георги Балабанов, „Омбре” на Захари Паунов, „Отрова за мишки” на Константин Буров и „Момичето от низката земя” на Ники Станчев, което ще излезе на кино на 25 септември.
„Съдилището” с Асен Блатечки, Ованес Торосян, Параскева Джукелова е история за баща и син и призраците на миналото в отдалечен граничен район, е носител на голямата награда от фестивала на НФЦ „Златна роза” миналата година, на награди от Българската филмова академия и от фестивал на балканското кино във Франция.
Именно първия филм на Стефан Командарев – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” – достигна до последния етап преди номинациите за чуждоезичен „Оскар” – късата листа от 9 заглавия.
Използван източник: dnevnik.bg

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.