Доц. д-р Шопов: Нуждаем се от ново Съединение, което да е път към нас самите

С патриотично изпълнение от духов оркестър „Делчо Радивчев” при читалище „Виделина 1865” и благодарствен молебен вчера започна тържественото отбелязване на 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия вчера.

 
Изкуственото разделение на българските земи създава препятствия за политическото и икономическото им развитие, припомни като част от ретроспекцията си директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов. Историческата акция в Панагюрище е сериозно замислена и е дело на решителни хора, припомни още доц. Шопов, цитирайки Иван Вазов, който обобщава, че Съединението е най-лесната революция на българите – извършила се в сърцата и душите им. Сега ние се нуждаем от ново Съединение, което да бъде път към нас самите, да открием идентичността си в голямото, многоезично европейско семейство, да бъдем достойни следовници в света на новите предизвикателства, подчерта доц. Шопов.
С развято знаме, пушки на рамо и викове „Долу Румелия! Да живее Съединението” трима младежи от Регионален клуб „Традиция” пресъздадоха решителните мигове от 2 септември 1885 година, когато искрата на историческото дело е запалена в Панагюрище.
С минута мълчание, свеждане на глави, поднасяне на цветя и венци завърши отдаването на почит.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.