Водещи новини

Ще обновяват Спешната помощ в цялата страна

До края на септември общините ще трябва да дадат своите предложения пред Министерството на здравеопазването  за реконструкции и ремонт на съществуващ сграден фонд или за подходящи терени за изграждане на изцяло нови помещения на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и филиали.

Това е станало ясно вчера на работна среща в Областна администрация Пазарджик, на която присъствали зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски и д-р Тодор Юнаков, главен експерт в дирекция „Медицински дейности” към министерството, кметове, зам.- кметове и представители на общини от областта, директорът на РЗИ д-р Фани Петрова и началникът на ЦСМП Пазарджик д-р Надка Пангарова.
Заместник-министър Персенски разяснил новите възможности за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., по която Министерство на здравеопазването е определено за конкретен бенефициент. В тази връзка се предвижда изпълнението на голям инвестиционен проект за филиалите на ЦСМП. Проектът ще включва извършване на инвестиции в 28 ЦСМП, 170 филиали и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения. В изпълнение на дейностите ще бъде изграден нов или ще бъде ремонтиран съществуващия сграден фонд, както и ще бъде осигурено цялостно оборудване и обзавеждане, съгласно изискванията на медицинския стандарт за спешна медицина и на действащата нормативна уредба в страната.
Представителите на Регионалната здравна инспекция и ЦСМП Пазарджик вече са направили оглед на място и са провели разговори с общините Септември, Белово, Велинград, Ракитово, Батак, Пещера, Панагюрище, Брацигово където има разкрити филиали за спешна медицинска помощ (ФСМП) и с директора на МБАЛ Пазарджик, където е разположен настоящия ЦСМП Пазарджик.
Към момента филиалът на спешна медициннска помощ в Панагюрище се намира в сградата на ДКЦ- I, заради мащабния ремонт в МБАЛ „Събо Николов”.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.