Половин милион души очаква Копривщица

В интервю за в-к „Стандарт” кметът на Копривщица Генчо Герданов тази събота заяви, че се очакват около 500 000 гости на XI Национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015.

Миналата седмица бе одобрена и програмата на мащабно планираната проява, която ще се проведе на 7, 8 и 9 август. Тя се посвещава на 50-годишнината от първия Събор, както и на 70-годишнината на ЮНЕСКО. Почетен патрон е генералния директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова.
В Събора участие ще вземат повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Общото времетраене на програмата е 101 часа, като изпълненията са на 7 сцени разположени в местността Войводенец над Копривщица.
Участието на самодейци от област Пазарджик ще е в неделя, 9 август, от 8.00 до 12.00 часа на шеста сцена. От протокол от 24 юни на регионалния етап за участие в Копривщица, става ясно, че на Събора ще се изявяват състави от общините Пазарджик, Сърница, Батак, Велинград, Белово, Септември, Пещера, Лесичово и Стрелча.
Сред съпътстващите прояви на Събора ще са Сурвакарски игри от Пернишко, изяви на гости от чужбина – Белгия, Великобритания, Обединени Арабски Емирства, САЩ, Франция, Чехия, Украйна и Швейцария, нестинарски ритуални танци.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.