четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Почетоха паметта на убитите в Цареви сливи

Над 15 човека поднесоха цветя и венци на паметника-костница в центъра на с. Бъта, изграден в памет на убитите в местността Цареви сливи през 1925 година.

Това стана на 13 юни по инициатива на кмета на селото Георги Александров по повод 90-годишнината от трагичното събитие. После бътовци пренесоха почитта си към лобното място на своите съселяни в м. Цареви сливи край Панагюрище. Там отново поднесоха венец и сведоха глави в знак на почит и признателност пред мъжете, разстреляни без съд и присъда в тъмна нощ, защото са били ятаци и помагачи на Кискиновата чета.
Това е времето на „белите нощи”, когато след Септемврийското въстание настава терор срещу привържениците на Александър Стамболийски. По същото време е убит Гео Милев и редица други смели българи, непокорни спрямо насилието и жестокостта.
Арестуването на 13-те помагачи на четата на Кискинов са отведени към Цареви сливи, за да бъдат „отвозени към Пловдив”. Тъжният керван от вързани по двама мъже обаче спира близо до изхода на Панагюрище. По пътя през Долна махала панагюрци ги изпращат с тъжни погледи, а на другия ден се разчува, че хората не са откарани в Пловдив, а са избити сред дърветата на Цареви сливи.
Начело на завързаните мъже е кметът на Бъта Благой Ендаров, на 40 години, след него са завързани все млади мъже от 25 до 40 години, сред които и двама братя. Два-три дни по-рано арестуваните от селото са 80 човека, обвинени в противодържавни действия срещу правителството на Александър Цанков, припомниха историческите факти от Кметството на Бъта.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.