Водещи новини

Имената на 546 загинали прочетоха на панихида за героите от Априлската епопея

За поредна година в църквата „Свето Въведение Богородично “ свещеници от Панагюрската духовна околия  отслужиха панихида в памет на загиналите в Априлската епопея.

Прочетени бяха имената на 546 мъченици, избити от турския потисник на 30 април. В словото си архиерейският наместник протойерей Атанас Манолов припомни идеалите на загиналите за свободата на Отечеството възрожденци, силата на тяхната саможертва и величието на техния подвиг. Нека се раждат в България повече и повече такива истински патриоти, пред които да се прекланяме, пожела духовникът, правейки паралел между времето преди 139 години и днес, между делата на априлци и делата на съвременните българи, които са мост към делата на идните поколения. Нашите предци щяха да бъдат щастливи, ако можеха да чуват Христос Воскресе, каза протойерей Атанас Манолов и призова да пазим паметта на предците си.


Пред Вечния огън  на мемориал „Априлци“ под звуците на духов оркестър „Делчо Радивчев“ десетки граждани сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на героите от Април 1876 г. Венци и цветя бяха положени от  името на президента на РБългария Росен Плевнелиев, Пловдивска митрополия, Министерство на отбраната, кметската  институция, Общинския съвет, областната администрация, политически организации, делегацията от побратимения македонски град Кавадарци, училища, неправителствени организации и признателни граждани.

Честването на 139 години от Априлското въстание започна преди обяд  с литийно шествие от Историческия музей до историческия площад „20-и април“, където кметът на общината Никола Белишки тържествено издигна националното знаме .
Тържествата продължават в 17.00 часа с възстановката „Мъжество и саможертва“, в която ще се включат членове на клубове „Традиция“ от цялата страна, Женско дружество „Райна Княгиня“, НЧ „Виделина- 1865“, Обединен детски комплекс, Театър дом-паметник,младежи от БЧК. Националният митинг-заря започва в 20.30 минути и по традиция ще бъде предаван на живо по БНТ. Слово и тази година ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.