Водещи новини

Назад във времето пътуваха дриновци с Ангел Вранчев и Петко Младенов

Вчера десетки деца от 1 до 4 клас се срещнаха с двама от членовете на Регионален клуб „Традиция” с.Баня – Ангел Вранчев и Петко Младенов.

Традиционерите върнаха децата от ОУ „Проф. Марин Дринов” в годините на хайдушкото движение, Априлското въстание, Руско-турската война (1877-1878 година). Малчуганите бяха впечатлени от различните видове оръжия, които първо видяха, а после можеха и да докоснат – пищови, пушки – мечкарско шишане, английска пушка Спрингфийлд, руски саби. Техни съученици пък имаха възможност да облекат и дрехи от втората половина на 19 век. Ние сме потомци на героични българи, на които дългогодишното търпение на турското робство е дошло до гуша и се е наложило да хванат оръжие за извоюване на нашата свобода, заяви Вранчев. Известният с превъплъщението си в образа на поп Груйо Бански традиционер не пропусна да изрецитира и негови знаменити думи. А дриновци се оказа, че знаят не малко – правилно отговориха, че решението за избухването на Априлското въстание е взето на местността Оборище, че бъдещите въстаници са се заклели върху пищов и кама, че въстанието избухва по-рано, заради предателство.
Инициаторът на училищния проект „Разходка в столицата на свободата” – Нели Ралчева поясни, че до края на седмицата с третокласници ще посетят Тутевата къща. Вчерашната среща бе поредната инициатива по проекта.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.