Водещи новини

Заедно да изградим култура на професионалната сигурност – темата на тазгодишния Световен ден за безопасност на труда

Световният ден за безопасност на труда се отбелязва ежегодно на 28 април.

За първи път Международната организация на труда (МОТ) отбелязва този ден през 2001 година. Водещата тема за 2015 година е „Заедно да изградим култура на професионалната сигурност”.
От Областна администрация Пазарджик съобщиха, че през 2014 година са констатирани 143 бр. нарушения без трудови договори при 127 през 2013 година.
При извършените проверки от „Инспекция по труда” Пазарджик са предприети 7 959 бр. принудителни административни мерки, дадени са 7 900 бр. задължителни за изпълнение предписания, спрени от експлоатация са 51 машини и съоръжения, отстранени от работа са 7 работници – не инструктирани по безопасност и здраве при работа или без необходимата   правоспособност и квалификация. Подадени са 4 сигнали до прокуратурата.
През отчетния период са съставени 279 акта за установяване на административни нарушения, от които 15 акта за неизпълнени предписания, 215 за нарушения на нормите регламентиращи трудовите правоотношения, 54 акта по ЗЗБУТ. Влезли в законна сила са 299 бр. наказателни постановления на обща стойност 192 хил. лв., среден размер на глобата е 682 лв.
Съставените актове по Закона за здравословни и безопасни условия на труд /ЗБУТ/ са най-често във връзка с липсата на изискваща се документация, свързана със ЗБУТ, непроведен инструктаж или обучение, нарушения по вътрешно нормативните актове, експлоатация на необезопасени машини и съоръжения, неосигурена защита от електрически ток при директен и индиректен допир и др.
От началото на годината до момента Инспекцията е извършила 454 бр. проверки при планирани 448 бр., от които 108 бр. последващи проверки. Инспекторите са участвали в разследването на 15 трудови злополуки.
Вчерашното заседание на Областния съвет по условия на труд в Областната администрация е по повод днешния празник.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.