Водещи новини

В Панагюрище 180 са заявленията по „Нови възможности за грижа”

В дирекциите „Социално подпомагане” в област Пазарджик са постъпили за оценка на потребностите заявления от общо 1560 лица, които са кандидатствали в 12-те община на областта за включване в проекта „Нови възможности за грижа”

, който ще се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Цветелина Арапова, временно изпълняващ длъжността директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пазарджик. Тя уточни, че тези лица са хора с увреждания, които имат нужда от почасови грижи от страна на техните лични асистенти, за да могат да се справят с ежедневните си потребности, но вкъщи. „По този начин ще се облекчи животът на хората от близкия семеен кръг, които в момента полагат грижи за тях. От подадените 1560 заявления 133 са за деца с увреждания. Най-много заявления са приели в общините Пазарджик – 233, Панагюрище – 180, в Брацигово – 174, в Батак – 161”, коментира Арапова.
„Нови възможности за грижа” се изпълнява от Агенция „Социално подпомагане”, а партньори са всички 265 общини в цялата страна. Продължителността на изпълнението е 13 месеца, а срокът за предоставяне на социалната услуга личен асистент до 10 месеца. За потребители на социалната услуга кандидатстват хора с увреждания, с ограничения или невъзможност за самообслужване, както и хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване, семейства на деца с увреждания, а също и самотно живеещи тежко болни лица.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.